Kolmelta
Happonen, Heinonen, Lohko

Galleria Becker 12. – 30.8.2017

Olemme kolmen keski-ikäisen taiteilijan ryhmä, jota yhdistää Lahden Muotoiluinstituutti. Kun opettaa, on pakko tehdä. Olemme kaikki aktiivisia ja ammattiliittoihin kuuluvia kuvataiteilijoita. Vaikkei ryhmämme olekaan ohjelmallinen taiteilijaryhmä, olemme pitkäaikaisen työtoveruutemme aikana esiintyneet yhdessä useampaan otteeseen. Näyttely on kahdeksas yhteisnäyttelymme. Näyttelyistä on saatu paljon kiitosta.

Vaikkemme enää olekaan aivan nuoria, liike työyhteisössä ja taidemaailmassa on ollut sen verran vilkasta, ettei sakka ehdi laskeutua lasin pohjalle. Jokainen rakentaa luonnollisesti oman settinsä, mutta kokonaisuuden ehdoilla. Lohkolta on havainnon ja merkityksen kielellä toteutettuja, ekspressionismin hengessä tehtyjä maalauksia, Happoselta kuvanveiston ja maalauksen keinoja yhdistäviä, runollisia combineja ja Heinoselta käsitteellisesti viritettyjä, leikin estetiikkaa hyödyntäviä veistoksia. Aikaisemmat yhteisnäyttelyt ja pitkä työtoveruus ovat harjaannuttaneet meidät pelaamaan luontevasti yhteen.

Kuvanveiston, maalaus- ja piirrostaiteen eri ilmaisukeinojen yhdisteleminen ei ole ongelmatonta. Keskittyneisyys syntyy sisällön ja sitä seuraavan tunnelman kautta. Osaamme tiivistää, etsiä olennaisen ja luottaa siihen. Taiteellisesti meitä yhdistää humanistis-esteettinen perintö, ihmisen paikan ja henkisen olotilan pohdinta.