-

-

-

-

-

Kuvat: Tuija Ollikainen


Anita Hannunen - Maalauksia
Timo Hannunen - Veistoksia

Galleria Beckerissä 27.7. - 15.8.2007

Anita ja Timo Hannunen ovat taiteilijapariskunta. Timo Hannunen valmistui Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1995 ja Anita Hannunen neljä vuotta myöhemmin. Taiteilijat asuvat Haapamäellä, jonne Timo Hannunen on rakentanut vastikään valmistuneen ateljeerakennuksen veistäjälle ja maalarille.

Anita Hannusen maalausten aiheena on suomalainen kulttuurimaisema, jota voisi kutsua myös ihannemaisemaksi tai maisemaidylliksi. Viime vuosina hän on varioinut sarjallisesti rannalta avautuvaa järvimaisemaa saarineen ja lahtineen. Näkökulma on juuri sama, josta suomalainen asettuu katsomaan kaukaisuuteen rantakivellä tai laiturin päässä istuen.

Kun maiseman kokija ja maisema sulautuvat toisiinsa, syntyy mielenmaisema. Anita Hannusen valohämyyn viritetyt maisemat ovat mielenmaisemia. Erityistä Hannusen maisemamaalauksissa on, että niiden aiheet ovat meille suomalaisille kovin tuttuja mutta samalla henkisesti kovin syviä. Niillä on aivan oma paikkansa identiteetissämme.

Timo Hannunen tunnetaan parhaiten ja etenkin Tampereen seudulla vuonna 2005 paljastetun taiteilijaprofessori Veikko Sinisalon hautamuistomerkin tekijänä. Muistomerkistä voi nähdä yleisemminkin, mihin Hannusen veistotaide perustuu. Hän veistää graniittia. Kun Anita Hannunen sisällyttää mielentilansa maalaamaansa maisemaan, Timo Hannusen veistoksissa sama tapahtuu vuorovaikutuksessa graniitin kanssa.

Fyysinen työskentely etenee spontaanin ja harkitun poljentona. Niiden välinen suhde on herkkä, sillä taiteilija aivan kuin houkuttelee kiven paljastamaan aiheen sisältään. Siinä kädet ja silmät ovat aivoja viisaampia. Kivi ei suostu sievistelyyn eikä sitä hyväksy taiteilijakaan. Kun veistos on onnistunut, veistäjä ja graniitti ovat löytäneet yhteisen ratkaisun. Luonto ja ihmisluonto ovat silloin ottaneet onnistuneesti kontaktia toisiinsa. Temmellyksestä syntyy karhean herkkä veistos. Tällä hetkellä Timo Hannunen työstää taiteilija Juhani "Juice" Leskisen muistomerkkiä Tampereen Kalevankankaalle.

Hannu Castrén