SixtyFiles

Jyrki Markkanen (1956-)

Loputon kilpa-ajo.
Mezzotinto, 1984.
Minä,HC, Olli ja muut.
Mezzotinto, 1989.
Lone Star.
Polymeeri, 1996.
Play it smart.
Fotoetsaus/akvatinta, 1996.
Drive In.
Pehmeäpohja/fotoetsaus/akvatinta, 1997.
Man Screens.
Fotoetsaus/akvatinta, 1997.
Futaaja 1.
Fotoetsaus/akvatinta. Tehty Jatulintarha -taiteilijavaihtoprojektissa 2000. Työskentely ja yksityisnäyttely Northumbrian yliopistossa Newcastlessa.
Futaaja 2.
Fotoetsaus/akvatinta. Tehty Jatulintarha -taiteilijavaihtoprojektissa 2000. Työskentely ja yksityisnäyttely Northumbrian yliopistossa Newcastlessa.
Jyrki World Tour.
Sata vedosta, á 15x10cm, fotoetsaus/akvatinta/pehmeäpohja. Tehty Suomen taidegraafikoiden 70-vuotisnäyttelyyn Taidehalliin 2001.
E-Café.
Pehmeäpohja/akvatinta 2002. Tehty Jyväskylän taidemuseon Kaupunkielämää -näyttelyyn.
Lost on Highway.
Fotoetsaus/akvatinta/pehmeäpohja, 2002.
Bad Clone.
Fotoetsaus/ImageOn 2004
Plastic Mind.
Polymeeri/pehmeäpohja, 2004.
One Man Motel.
Polymeeri, 2004.

Jyrki Markkanen (1956-)

Jyrki Markkanen edustaa suomalaisen taidegrafiikan kärkeä. Erityisesti metalligrafiikan ja valokuvan tekniikoiden taitajana Markkanen hakee vertaistaan. Hän on hyödyntänyt taitojaan myös käyttögraafikkona. Satojen taittotöiden lisäksi hän on tehnyt useita kansallisesti ja kansainvälisesti palkittuja julisteita.

Markkanen aloitti uransa 80-luvulla estetisoimalla todellisuuden arkisia merkkejä ja yksityiskohtia. Asfalttipihan tai metallialtaan kaltaiset "arvottomat" kohteet muuttuivat surrealistisen arvoituksellisiksi symboleiksi ihmisen elämästä, haluista ja teoista.

Markkasen taidegrafiikassa on aina ollut mukana häivähdys tai suurempi annos populaarikulttuuria, kitschiä - Markkasen omin sanoin "hillybillykamaa." Jo liki kymmenen vuoden ajan aiheena on ollut vanha tuttu saksalainen kansanauto, kuplavolkkari. Viime vuosina toiseksi keskeiseksi aiheeksi ovat nousseet jääkiekkonaamiot.